Kompot z gruszek – pyszny napój na zimę pełen witamin
Kompot z gruszek to napój, który dostarcza wielu witamin i mikroelementów. Gruszki to jedne ze zdrowszych owoców! Jako jedyne zawierają jod, wspomagający pracę tarczycy, a oprócz tego dostarczają też szeregu innych pierwiastków. Sezon na gruszki zaczyna się pod koniec lata i trwa do późnej zimy, dlatego możemy długo cieszyć się smakiem tych pysznych owoców.
Kompot z gruszek pyszny i zdrowy
Gruszki można wykorzystywać na wiele sposobów, zajadając się nimi w wersji surowej, tworząc z nich musy owocowe, piekąc je, dodając do mięs, owsianek, jaglanek. Dobrym pomysłem jest także gotowanie ich i podawanie w formie kompotu.
Taki napój nie tylko dobrze nawadnia i zaspokaja pragnienie, ale też dostarcza wielu składników odżywczych! Może stanowić świetną alternatywę dla kupnych soków czy słodkich napojów, które lepiej jest wyeliminować z diety.
Co zawierają gruszki?
Gruszki to skarbnica witamin i minerałów. Są źródłem wapnia, żelaza, witaminy C, potasu, magnezu, boru. Dzięki temu wzmacniają układ immunologiczny, wspomagają pracę serca i układu sercowo-naczyniowego, a także pozytywnie oddziałują na komórki nerwowe.
Jak zrobić kompot z gruszek?
Przygotowanie kompotu z tych owoców jest bardzo proste i wymaga właściwie tylko kilku kroków!
Przepis: Kompot z gruszek
Kompot z gruszek to pyszny napój pełen witamin.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 40 godz.
- Czas gotowania
- 15 godz.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 2 kg gruszek
- 1 szklanka cukru
- laska wanilii
- 2 litry wody
Sposób przygotowania
- Obierz gruszkiGruszki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę.
- Przygotuj wodęPokrojone gruszki wrzuć do wody. Włącz na niewielkim ogniu. Gdy woda się zagotuje dodaj cukier, cały czas mieszając
- Gotuj 15 minutGruszki gotuj przez minut z laską wanilii. Przelej do dużego szklanego naczynia. Gotowe!